Hoe werkt een laser precies?
Een laser is een zeer sterke, intense lichtstraal in een uiterst smalle bundel, die heel precies op één plek wordt gericht, in dit geval alleen op de pigmentcellen van een tattoo.
De laserstralen verhitten deze cellen tot diep in de huid waardoor ze verpulveren. Op deze manier kunnen we jouw tattoo verwijderen of vervagen. Alle inktkleuren zoals zwart, rood, groen, blauw, geel, paars, bruin, etc. zijn probleemloos te behandelen.
Een tattoo is meestal opgebouwd uit verschillende lagen inkt (lijnen en schaduwen). De laser dringt diep in deze lagen door. Terwijl de inkt van de tattoo het laserlicht opneemt, wordt het razendsnel omgezet in warmte. Deze schokgolf aan energie gaat echter zo snel, dat de inktdeeltjes onmiddellijk vergruizen tot minuscule stofachtige deeltjes. Die deeltjes worden vervolgens door het lymfesysteem van het lichaam opgeruimd en afgevoerd. Dit proces duurt minimaal 8 tot 10 weken. Na elke behandeling breekt een inktlaag af totdat de volledige tattoo is verwijderd.
Met welke laser werken jullie?
Wij werken met het professionele Quanta Q-Plus C EVO Laser System. Aangezien deze medische laser met 3 golflengtes werkt, kan iedere kleur van je tattoo worden verwijderd en kunnen we (delen van) de tattoo met een aantal behandelingen lichter maken, zodat er weer een andere mooie tattoo overheen gezet kan worden. Hiermee onderscheiden wij ons van andere laserpraktijken die veelal werken lasers die maar met 2 golflengtes hebben. Daardoor kunnen deze apparaten vaak niet alle kleuren verwijderen.
Het Quanta Q-Plus C EVO Laser System is zeer krachtig, zodat er aanzienlijk minder behandelingen nodig zullen zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Sommige tattoos – bijvoorbeeld een letter of 3 puntjes op de hand -, kunnen zelfs met 1 of 2 behandelingen worden verwijderd.
Wat zijn jullie prijzen?
Het starttarief per sessie is €25. In tegenstelling tot andere klinieken werken wij niet met vaste prijzen. Aangezien geen enkele tattoo hetzelfde is, vinden wij het eerlijker om per tattoo de prijs per behandeling te bepalen. De prijs wordt bepaalt door het formaat van de tattoo en de hoeveelheid inkt. Als tijdens het verloop van de behandelingen blijkt dat delen eerder zijn verdwenen, dan wordt de prijs voor de vervolgbehandeling naar beneden aangepast. Wel zo eerlijk toch?
Is een intake gesprek nodig?
Een intake gesprek is bij ons niet nodig. Alle voorbesprekingen gaan via WhatsApp, voorafgaand aan de 1ste behandeling bespreken we je wens, de mogelijkheden en het te verwachten resultaat. Aan de hand van een aantal foto’s (in daglicht genomen) die je ons via WhatsApp stuurt, krijg je een indicatie van het aantal behandel die nodig zullen zijn om het gewenste resultaat te behalen en wat de te verwachten kosten zullen zijn.
Kan iedereen worden behandeld?
Een laserbehandeling is voor vrijwel iedereen geschikt. Wij behandelen echter geen permanente make-up, omdat wij niet weten welke inkt er is gebruikt. De kans bestaat dat de gebruikte inkt oxideert en daardoor gitzwart kleurt, dit vinden wij een te groot risico. Als de situatie hierom vraagt, moet je eerst met de behandelend specialist of huisarts overleggen voordat we met de behandeling starten. We hanteren een minimumleeftijd van 18 jaar. Vanaf 18 jaar kan er op elke leeftijd behandeld worden, mits de gezondheid het toelaat.
Wanneer mag ik niet behandeld worden?
Bij ons moet je minimaal 18 jaar oud zijn om te worden behandeld. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan zal je de behandeling moeten uitstellen. Ook als je zongebruind bent, raden we je aan om te wachten tot de huid weer de normale kleur heeft om mogelijke pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien je een huidaandoening hebt (bij. acnee of psoriasis) moet je eerst overleggen met de behandelend arts.
Is een behandeling veilig?
Een laserbehandeling met onze Quanta Q Plus Laser is volkomen veilig. Het Amerikaanse instituut FDA (Food & Drug Administration) en vele dermatologen in binnen- en buitenland hebben door middel van een keurmerk hun goedkeuring gegeven aan deze vorm van tattoo verwijdering.
Zijn er zichtbare bijwerkingen na een behandeling?
Er zijn geen risico’s of bijwerkingen. Eventuele complicaties zoals oppervlakkige brandwonden, pigmentaire veranderingen of littekens, zijn zeldzaam. Wel kan de behandeling lichte roodheid, een lichte zwelling, kleine blaasjes en een branderig gevoel veroorzaken. Dit trekt meestal binnen 1-2 dagen weg.
Welk huidtype heb ik?
Er zijn 6 verschillende huidtypes volgens de scale van Fitzpatrick. Waar huidtype 1 heel snel verbrand in de zon, zal huidtype 6 nooit verbranden.
Hoe lang duurt een behandeling?
Afhankelijk van de te behandelen tattoo duurt een sessie 10 tot 30 minuten, van binnenkomst tot vertrek. De daadwerkelijke behandeling duurt in sommige gevallen slechts enkele seconden, in andere gevallen 15min. Dit is afhankelijk van het formaat en de plek.
Na hoeveel tijd mag ik weer behandeld worden?
Na elke behandeling breekt een inktlaag af totdat de volledige tattoo is verwijderd. De uiteengevallen minuscule stofachtige deeltjes worden via het lympesysteem van het lichaam opgeruimd en afgevoerd. Het duurt minimaal 8 tot 10 weken om de vergruisde deeltjes af te voeren, afhankelijk van het eigen herstel. Pas nadat deze vergruisde deeltjes zijn afgevoerd kan de volgende inktlaag worden behandeld, eerder behandelen heeft geen zin. Zo gaan we zo effectief mogelijk te werk. Hoe langer de periode tussen 2 behandelingen, des te beter zal het resultaat zijn. Een laserbehandeling kan wel tot 1 jaar doorwerken in de huid.
Is het pijnlijk?
Een laserbehandeling is over het algemeen vervelender dan het laten zetten van een tattoo. Uiteraard zal de mate van ongemak per persoon, per plek en per tattoo verschillen. Een laserpuls voelt aan als een scherp prikje en is te vergelijken met het van dichtbij afschieten van tientallen elastiekjes tegen de huid.
Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, wordt de huid voor, tijdens en na de behandeling goed gekoeld met een speciaal koelingapparaat, de Zimmer Cryo. Dit apparaat produceert een straal koude lucht (-5C) die continue op de huid wordt geblazen. De straal kan in intensiteit worden ingesteld, op deze manier kan het op elke klant worden afgestemd. De koude luchtstroom doet geen pijn, maar het kan wel een zwaar gevoel geven. Het ongemak neemt met zeker 50% af en het verlaagd het risico op ongewenste bijwerkingen en/of allergische reacties. De huid herstelt sneller en beter na de behandeling. Het behandelde gebied kan de rest van de dag gevoelig en warm zijn, koelen met een coolpack of iets uit de vriezer gewikkeld in een theedoek kan zeker wat verlichting bieden.
Zal mijn tattoo helemaal verdwijnen?
In de meeste gevallen kan de tattoo geheel worden verwijderd. De tattoo zal na iedere sessie steeds meer vervagen totdat er niets meer van te zien is. Donkere kleuren reageren meestal het snelst op de laserpulsen. Iedere kleur is opgebouwd uit een aantal verschillende inktsoorten waarbij de ene mogelijk sneller en de andere minder snel op de laserpulsen zal reageren. Echter, in sommige gevallen kan de tattoo niet geheel worden verwijderd. Dat heeft dan met name te maken met de bestanddelen die aan de inkt zijn toegevoegd. Zo zijn de meeste tattoos tegenwoordig gezet met inkt die is samengesteld uit plantaardige bestanddelen, maar er zijn ook inktsoorten op basis van synthetische en zelfs metaalachtige deeltjes. Deze deeltjes leveren vaak bijzondere kleuren op, maar zijn met een laserbehandeling vaak moeilijk of niet afbreekbaar.
Er zijn klinieken die garanderen dat een ongewenste tattoo volledig zal verdwijnen. Wij vinden dat niet reëel, aangezien geen enkele tattoo hetzelfde is. Het kan voorkomen dat er hier en daar wat inktrestjes in de huid achter blijven, waardoor het lijkt alsof het een hele lichte blauwe plek is. In de loop der jaren zullen die inktrestjes nog wel iets lichter worden.
Hoe lang duurt het voordat de tattoo weg is?
Vanzelfsprekend proberen wij met zo min mogelijk behandelingen het best mogelijke resultaat te behalen. Het verwijderen van een professioneel gezette tattoo duurt vaak langer dan een tattoo die is gezet door iemand die niet weet waar hij/zij mee bezig is. Professionele tattoos zijn meestal iets dieper en dikker gezet. Daarnaast is de snelheid waarmee het lichaam de inkt afvoert mede bepalend voor de totale tijdsduur van de verwijdering. De afvoersnelheid wordt niet versneld door bijvoorbeeld iedere dag een laserbehandeling te laten uitvoeren.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Veel klanten willen vanzelfsprekend weten hoeveel behandelingen er nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
Met de Quanta Q-Plus C EVO is het mogelijk om de inkt kleiner te vergruizen dan met andere lasers, waardoor er minder behandelingen nodig zullen zijn. Het aantal behandelingen dat nodig is verschilt per tattoo, maar gemiddeld zijn er 5 tot 15 behandelingen nodig. Tattoos die uitsluitend uit donkere kleuren (zwart en blauw) hebben meestal minder behandelingen nodig. Dat komt omdat donkere kleuren het laserlicht goed kunnen absorberen. Voor tattoos met kleuren als paars, oranje en groen zijn soms wel 10 of meer behandelingen noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken.
Het aantal behandelingen is o.a. afhankelijk van:
• het soort inkt dat gebruikt is
• de hoeveelheid inkt
• de diepte van de inkt
• de leeftijd van de tattoo
• of er andere tattoos dicht in de buurt zitten
• de gevoeligheid van de huid
• de werking van het eigen immuunsysteem *
• de plek van de tattoo
* Het resultaat van een laserbehandeling is afhankelijk van de persoonlijke gesteldheid. Het lymfesysteem verschilt van persoon tot persoon.
Als de tattoo op een gevoelige plek zit, dan kunnen we de laser iets minder krachtig instellen waardoor er meer behandelingen nodig zullen zijn.
Kan er een gedeelte van een tattoo behandeld worden??
Ja, het is mogelijk om een tattoo gedeeltelijk weg te laseren. Er zijn dan vanzelfsprekend minder laserbehandelingen nodig. Daarnaast kun je er dan gemakkelijk weer een andere tattoo overheen laten zetten.
Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling verkleurt de tattoo wit-glazig. Dit tijdelijke effect wordt lasersnow of frosting genoemd en zal na 5-20 minuten weer verdwijnen. Zodra de laser de inkt tegenkomt zal je een kort tikkend/knetterend geluid horen. Zowel de lasersnow als het geluid zijn normaal, het is een indicatie dat het pigment van de inkt de laserpulsen goed heeft geabsorbeerd.
Na de behandeling
Na de behandeling treedt lichte roodheid en zwelling op en zal de huid branderig aanvoelen, dit zal na enkele uren wegtrekken. Soms kan 1-2 dagen duren. De huid zal door ons altijd een aantal minuten worden nagekoeld en in sommige gevallen worden verzorgd en worden afgeplakt met een ademend compres, dat er na een aantal uren weer af mag. Direct na de behandeling kun je de dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken, maar het is wel belangrijk dat je de huid goed verzorgt en beschermt. Een coolpack of iets uit de vriezer (gewikkeld in een theedoek) kan verlichting geven en helpen eventuele zwelling tegen te gaan.
Het kan na de 1ste en soms 2de behandeling voorkomen dat er blaasjes op de huid ontstaan. Schrik hier niet van, dit hoort erbij. Prik een blaasje nooit door, maar laat deze indrogen. Indien een blaasje toch open springt, dep dan het wondvocht voorzichtig weg met een schoon stuk keukenrol of een schone tissue. Je kan het open blaasje afdekken met een steriel gaasje of een ruime pleister.
Mocht je een blaasje of korstje hebben, vermijd dan contactsporten en andere activiteiten die een goed herstel kunnen vertragen.
Wanneer je de dag(en) na je behandeling twijfelt of je huid wel goed aanvoelt of er wel goed uitziet, voel je absoluut niet bezwaard om contact op te nemen!
LET OP! Het is erg belangrijk dat je in de weken na de behandeling minimaal 1,5 liter water per dag drinkt. Dit bevordert het herstel van de huid en zorgt ervoor dat de losgeslagen inktdeeltjes sneller door het lymfesysteem worden afgevoerd.
Mag ik douchen, zwemmen en sporten?
Douchen, zwemmen, sporten of de sauna bezoeken zijn geen enkel probleem na de behandeling; er ontstaan immers geen wonden. Na het douchen de behandelde huid voorzichtig droog deppen met een schoon stukje keukenrol. Probeer de huid zoveel mogelijk met rust te laten. Het kan wel eens voorkomen dat de huid heel lichtjes open gaat, dit is niet erg, het zal weer netjes genezen zonder littekens. Zwemmen en saunabezoek wordt in dat geval even afgeraden tot de huid is genezen.
Kan ik met een zongebruinde huid worden behandeld?
Het beste resultaat bereik je met een ongebruinde huid. Bovendien verlaagt dit de kans op bijwerkingen, zoals ongewenste pigmentverschuivingen. Vermijd de zon, ga niet onder de zonnebank en gebruik geen spray-tan of zelfbruiner voor een periode van minimaal 4 weken vóór en 4 weken ná de behandeling.
JADE 240 • 3316 LJ • DORDRECHT
ALLEEN OP AFSPRAAK